Hoe de functie van de werkvoorbereider is veranderd

16 July 2019

Dat de vraag naar werkvoorbereiders blijft stijgen, valt zeker op in de bouw. Maar wat houdt de functie van een werkvoorbereider tegenwoordig precies in? En welke ontwikkelingen hebben impact op deze functietitel? Dat vertellen we je graag.

De kwaliteiten van een werkvoorbereider

Een werkvoorbereider moet vandaag de dag assertief, proactief, netjes, sociaal en extravert zijn. Deze zogenoemde ‘soft skills’ moet hij of zij dus beheersen om zijn werk goed uit te kunnen voeren.

Werkvoorbereiders: veelzijdig en innovatief

Over het algemeen zijn werkvoorbereiders verantwoordelijk voor het coördineren van diverse projecten in de bouw. De reden waarom er vandaag de dag zoveel om deze functie wordt gevraagd? Dat is een combinatie van de veelzijdigheid en vele innovaties die er gaande zijn. De bouw is in principe een vrij platgeslagen model: je hebt een calculator, uitvoerder, projectleider en een werkvoorbereider. Wanneer je deze functies naast elkaar zet, is die van de werkvoorbereider het meest veelzijdig. Je bent bezig met tekeningen, inkoop, calculatie, techniek en communicatie. Deze mix maakt het voor velen een aantrekkelijke functietitel.

Iedereen zoekt werkvoorbereiders: waarom?

Zoals eerder genoemd is de vraag naar werkvoorbereiders enorm. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de rol van de werkvoorbereider sterk is veranderd. Mede door de automatisering zijn er steeds meer projecten die middels BIM worden geleid. De engineering en calculatie als werkvoorbereiding kunnen compleet vanuit een model worden gegenereerd, waardoor de rol van de werkvoorbereider steeds uitgebreider wordt. Er wordt een vakinhoudelijke verdiepingsslag gemaakt.

Vroeger en nu

Terwijl er ‘vroeger’ slechts 20 medewerkers op kantoor zaten tegenover 80 in de buitendienst, is dat nu anders. De verdeling is nu meer 50/50 en gaat toe naar 70/30. Ook dit heeft te maken met de automatisering. De werkzaamheden op de bouwplaats gaan steeds sneller, waardoor de voorbereiding complexer wordt. Ook dit zorgt voor een stijging in de vraag naar werkvoorbereiders.

Het feit dat er nu veelal met 3D modellen wordt gewerkt op de bouw is een ingrijpende verandering die veel impact heeft op de werkzaamheden van de werkvoorbereider. Jonge jongens doen dit met twee vingers in de neus, terwijl de oudere generaties hier meer uitdaging in zien. Toch zorgt dit ervoor dat het vak van de werkvoorbereider afwisselend, innoverend en veelzijdig blijft.

Geïnteresseerd geworden in de veelzijdige functie van de werkvoorbereider? Bekijk hier al onze projecten of neem contact op!